Voorlopig telt Herentals geen officiële locatie waar legaal graffiti gespoten kan worden. Door het spuiten van graffiti kunnen jongeren zich op een creatieve manier uitdrukken en dat is zeer belangrijk

1. De vraag van de jeugdraad
 
Op de algemene vergadering van donderdag 28 april 2011 bespraken de leden van de jeugdraad een vrijblijvend advies over legaal graffiti spuiten. In Herentals is er momenteel geen ruimte waar jongeren graffiti kunnen spuiten. De leden van de jeugdraad zien de nood hiertoe en willen vragen of de stad kan voorzien in een ruimte waar legaal graffiti gespoten kan worden.
 
 
2. Het advies
 
Voorlopig telt Herentals geen officiële locatie waar legaal graffiti gespoten kan worden.  De leden van de jeugdraad zien nochtans een aantal mogelijkheden waar legaal graffiti gespoten kan worden.
 
De leden van de algemene vergadering denken bijvoorbeeld aan: ’t loopke langs de kant van het Stadspark, ’t Hof (eventueel tegen een plaat), aan het multifunctioneel terrein (plaat), in de voetgangerstunnel onder de spoorweg, aan het buurthuis in Diependaal, …
 
Wij zijn er ons van bewust dat dit praktische problemen met zich kan meebrengen. Op welbepaalde momenten moet de graffitimuur bijvoorbeeld gewit worden zodat er weer ruimte is voor nieuwe graffiti. Het afval (spuitbussen) moet ook steeds opgeruimd worden. Als jeugdraad willen we ons constructief opstellen en actief meezoeken naar oplossingen over hoe alles praktisch, veilig en netjes kan gebeuren. We werken dan ook graag mee aan de uitwerking van een graffitireglement.
 
De komst van een legale graffitizone in Herentals kan een grote meerwaarde zijn op sociaal, cultureel en infrastructureel vlak voor Herentalse tieners en jongeren.
 
3. Besluit
 
Als jeugdraad vinden wij het belangrijk dat er voldoende infrastructuur aanwezig is voor kinderen en jongeren. Wij vragen aan het college om te bekijken of er in de stad een (aantal) locatie(s) kunnen komen waar legaal graffiti gespoten mag worden. We vinden dat jongeren de kans moeten krijgen om zich op een creatieve en legale manier te kunnen uitdrukken.
 
Wij zijn er ons van bewust dat dit veiligheids- en praktische problemen met zich kan meebrengen. Als jeugdraad willen we ons constructief opstellen en actief meezoeken naar oplossingen om alles praktisch te laten verlopen. De jeugdraad wil meewerken aan het uitschrijven van een graffitireglement.
 
Alle leden van de jeugdraad adviseren de komst van een plaats waar legaal graffiti gespoten kan worden unaniem positief. We denken dat het uitwerken van een graffitireglement en het legaliseren van graffitispuiten op vooraf vastgelegde plaatsen kan zorgen voor een meerwaarde in Herentals.